Annonce

Annonce

Køer i stald.

Stigende afregningspris for mælken bevirker, at mælkeproducenternes bytteforhold ændrer sig. Foto: Colourbox

Højere mælkepris er ikke altid lig med mere kraftfoder

FAGLIGT TALT: Mælkeprisen har fået et tiltrængt løft, men det giver ikke nødvendigvis anledning til at ændre på strategien for tildeling af kraftfoder og korn.

Korn og kraftfoder er dyrt. Det er vist ikke gået nogens næse forbi. Men giver det anledning til at fodre mindre tilskudsfoder? Køer er som bekendt drøvtyggere og skal derfor fodres som drøvtyggere. En stor andel godt grovfoder kan ikke erstattes af tilskudsfoder.

Til gengæld vil nogen måske alligevel gøre sig overvejelser om at øge foderniveauet, når nu afregningsprisen på mælk er steget en del, men ofte ses der ikke den store respons ved at tildele mere kraftfoder. Det kan skyldes, at koens potentiale allerede er udnyttet i den pågældende besætning, eller at der er forholdsvis mange senlakterende køer.

Køer, der har malket i mere end seks måneder er meget svære at påvirke ydelsen på. Omvendt er det lettere først i laktationen, men der skal altid ses på den samlede ration.

Hvis ikke rationen kan afstemmes med mere tilskudsfoder, skal man undlade at øge tildelingen. Der skal være den tilstrækkelig struktur i rationen, da man ellers risikerer, at det giver bagslag med lave fedtprocenter og fordøjelsesproblemer.

Derudover er der selvfølgelig også økologireglerne at tage hensyn til. De foreskriver mindst 50 pct. grovfoder de første tre måneder af laktationen og mindst 60 pct. resten af laktationen.

Husk, at koen er en drøvtygger.

Flere artikler fra samme sektion

Dyrlægen skal konstatere, at grisen er en han, før økologen må kastrere

Økologiske svineproducenter må ikke kastrere smågrise selv, medmindre dyrlægen har konstateret, at grisen er en hangris først. Hos Trine Sund Kammersgaard frustrerer reglerne, der koster op mod 85.000 kr. om året i dyrlægeregninger.

16-05-2022 5 minutter Svin,   Dyrevelfærd

Drivgangene er den største udfordring for klovsundheden

Klovsundheden betyder meget for koens velfærd, og ifølge en specialist er det drivgangene, som er den største udfordring for økologerne. Man kan dog gøre meget for at forebygge skader.

14-05-2022 5 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg,   Afgræsning

Adfærdsbehov kan ikke bare avles væk: »Manglende mulighed for at rode er en af risikofaktorerne bag halebid«

Landbrugsdyr har adfærdsbehov, der ligger så dybt i dem, at det ikke kan avles væk. En gris, som går på stald hele livet, vil have en medfødt trang til at rode i jord og bygge rede, og det har den bedst mulighed for under åben himmel.

12-05-2022 8 minutter Dyrevelfærd,   Forskning